Suntem în Valencia de aproape 3 săptămâni. Este prima destinație din turul nostru, prin urmare ne adaptăm nu numai la oraș, dar și la noul stil de viață.
Vizităm fără grabă, ne bucurăm de soare și de mare, încercăm mâncărurile tradiționale, lucrăm, citim, dormim. Ne odihnim și simțim fiecare zi care trece.
Ne ducem la plajă aproape în fiecare zi, mergem cu bicicletele cam 2 ore zilnic (drumul dus-întors de la cazare la plaja), încercăm multe mâncăruri specifice (gazpacho, paella, tortilla, fructe de mare), vizităm obiectivele turistice (piațete, cartiere vechi și noi, locuri istorice, catedrale, parcuri, muzee, etc), mergem la evenimente culturale (am fost până acum la festivalul de jazz, la un spectacol de flamenco, ne-am luat bilete la opera și avem mai multe concerte în plan), cumpărăm fructe de la fruteriile locale și încercăm să înțelegem cât mai mult din ceea ce se petrece în jurul nostru. Vara este plină de posibilități în Valencia!
Ce ne place până acum?
Sistemul de biciclete ValenbiSi - cu 30 de euro de persoană avem acces pentru 1 an întreg la bicicletele publice ValenbiSi, pe care le luam de la oricare din cele 275 de stații împărțite cu generozitate prin oraș (aproape de toate obiectivee turistice și plajă), și le înapoiem la oricare alta. Absolut tot orașul e împânzit de piste de bicicletă, care sunt clar delimitate atât de stradă cât și de trotuar. Există o aplicatie de mobil care ne spune unde este cea mai apropiată stație de biciclete, precum și dacă este plină sau goală. Bicicletele sunt într-o stare foarte bună, dotate cu lanț, coș și faruri. Fiecare stație are un sistem automat: introduci codul personal și parola, alegi bicicleta dorită și voila! Biciclim cam două ore zilnic și este minunat pentru corpul și starea noastră de dispoziție.
PS: orașul are metrou, tramvai și numeroase linii de autobuz, este foarte bine conectat, însă un abonament lunar ar fi costat 50 euro de personă. Varianta bicicletelor nu este doar mai sănătoasă, dar și mai economicoasă.
Varietatea orașului - in Valencia găsești atât cartiere vechi de sute de ani, cu influențe romane și maure (orașul vechi și Barrio del Carmen sunt niște exemple bune), dar și arhitectură avantgardistă (Ciudad de Artes y Ciencies). Este plin de verdeață: parcuri, palmieri, poduri cu flori, spații verzi pe mijlocul bulevardelor, copaci înfloriți pe trotuare, iar bulevardele și străzile pietonale sunt spațioase. Este plin de baruri, restaurante și terase cu mese așezate pe trotuare, pline de turiști și localnici de toate vârstele. Localnicii pe care îi vedem deseori la pub-urile locale (câteva mese de fier sau plastic așezate pe trotuar) sunt în medie de peste 40 de ani, dacă nu chiar 60+. Plaja este accesibilă cu metrou, tramvai și autobuze, precum și cu bicicleta, este lată și cu nisip fin. Apa nu este la fel de albastră și limpede ca în Grecia, dar încercăm să nu fim cârcotași :p. La 30 de minute cu autobuzul de oraș este parcul natural Albufera, cu plaje sălbatice, câmpuri de orez și un lac cu apă dulce care adăpostește o mică deltă. Muzeele sunt pentru toate gusturile: de la Plaza de Torros - unde învățăm despre istoria tauromachiei și a coridelor, la muzee de artă, istorie și științe. Muzeul Oceanografic merită menționat îndeosebi, fiind un obiectiv extrem de interesant atât pentru copii cât și pentru adulți: poți cunoaște viața marină din toate zonele pământului în acvarii și tunele pe sub apă, iazuri și mini-ecosisteme create în aer liber. Noi am făcut o vizită nocturnă și ni s-a părut ca intrarea într-o lume magică.
Mâncarea, muzica și plaja
Ne place mâncarea spaniolă! Ne răsfățăm cu gazpacho, fructe de mare, paella și tortilla, mai luăm câte un tapas din când în când, le înmuiem cu sangria sau tinto de verano, și sărumâna pentru masă! Am încercat și jamon, dar cu măsura, iar măslinele umplute cu anchoa sunt printre finalistele preferate.
Plaja e largă, cu nisip curat, dușuri la fiecare 100m. Până acum a bătut destul de puternic vântul și nu am simțit căldura prea tare, deși e adevărat că am fost pe plajă numai după ora 16. Apa e caldă și foarte plăcută, deși valurile sunt destul de mari și tentativele de înot se rezumă de multe ori la sărituri pe val.
Muzica e parte din spritul spaniolilor, asta e sigur. Cel mai mult ne-au plăcut artiștii care cântă pe stradă sau pe plajă - cu o chitară și un pic de voce, poți face minuni. Tot sezonul estival este plin de festivaluri - noi am prins festivalul de Jazz, precum si Nopțile Oceanografului - în care au fost 4 puncte de muzică live pentru vizitatorii nocturni, sunt concerte aproape în fiecare seară în diferite puncte din oraș (parcuri, baruri, Palau de Musica, săli de concerte), iar spectacolele de flamenco sunt cel puțin de 3 ori pe săptămână.
Mai avem încă 5 săptămâni aici, aventura continuă! :)
Saludos!
Write a comment
lucian (Friday, 29 July 2016 14:32)
ca lumea
lucian (Friday, 29 July 2016 14:33)
succes .continuati
Viorica (Friday, 29 July 2016 15:15)
Minunat. Sa aveti o vacanta frumoasa.