Gazpacho spaniol pentru zile fierbinți

Gazpacho este o supă rece perfectă pentru zilele verii in special, care se prepară fără fierbere, este foarte sănătoasă (conține legume diverse si nepreparate termic) și răcoritoare.

 

Sursa foto: puntdesabor.com 

Iși are originea în Andalucia, unde a fost creată ca și ''supa săracului'', deoarece conținea doar pâine uscată, apă și ulei de măsline, transformate într-o pastă, la care pe parcurs s-au adăugat diverse ingrediente, ca roșii, ardei gras, castraveți, etc.

Ingredientele și în special cantitățile folosite în rețete pot varia de la bucătar la bucătar și depind de gustul fiecăruia, prin urmare trebuie experimentat până fiecare găsește varianta potrivită pentru sine.  Eu nu am gătit personal această supă, dar vreau să îmi las la păstrare rețeta aici, pentru zilele când voi avea bucătărie cu mixer. 

Variații ale gazpagho-ului sunt la porra antequerena (Malaga) și salmorejo (tipic din Cordoba), care în general au mai mult miez de pâine, deci sunt mai groase, și se servesc cu felii de ou fiert, jamon și chiar ton. 

 

Rețete experimentate ale bucătarilor mai pricepuți, aici:

http://www.adihadean.ro/2015/06/gazpacho/ 

http://www.jamilacuisine.ro/supa-rece-gazpacho-reteta-video/ 

Ingrediente: 

  • 6 roșii coapte 
  • 2 ardei grași verzi
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 castravete
  • 1 ceapă
  • 3 căței de usturoi
  • miezul de la 2 felii de pâine
  • 50 ml ulei măsline
  • 2 linguri de oțet
  • sare după gust

1. Feliile de pâine se pun la înmuiat într-un bol cu apă (să le acopere), ulei și sare. 

 

2. Toate legumele se decojesc și se taie bucățele mai mici, pentru a fi mixate mai ușor.

 

3. Se dau toate ingredientele în mixerul electric până devin ca o pastă, adăugând apă pentru a ajunge la consistența dorită. Se adugă feliile de pâine cu apa și uleiul în care au stat, și apoi oțetul. Se bate până este de consistența unei creme și toate ingredientele sunt omogenizate. 

 


4. Se adaugă apă rece (în funcție de consistența dorită), se amestecă bine, și se verifică dacă are sare și oțet după gustul fiecăruia. 

 

5. Se dă crema printr-o strecurătoare fină, pentru a îndepărta pielița de la ardei. Consistența finală ar trebui să fie cea a unei supe lichide, care poate fi băută inclusiv direct din pahar. 

 

 

6. Se dă la frigider pentru răcire. Se servește fie direct în pahar, fie într-un bol de supa, în care mai putem adauga o lingură de ulei de măsline, bucățele de pesmet, cubulețe de roșii, ardei, ceapă, etc. In rețeta originală se adaugă și un vârf de chimion măcinat. 

Write a comment

Comments: 0