MeetUPs - păreri aflate la un pahar de tinto

Am participat la două evenimente Meet-Up / Tandem, pentru localnici și expați/ turiști care vor să cunoască alți oameni și să exerseze limbi stăine. In aceste două seri am cunoscut câțiva spanioli, de la care din discuții am aflat câteva lucruri interesante.

*Cele ce urmează reprezintă strict părerea subiectivă a celor 4-5 persoane cu care am discutat, și nu am pretenția că acestea pot fi generalizate. Insă ei spun că:

  •  Valencianii nu îl iubesc pe Calatrava (arhitectul faimos pentru Ciudad de Artes y Ciencias). Deși Ciudad de Artes a devenit unul din cele mai importante obiective turistice din Valencia, aș îndrăzni să spun chiar emblematic, iar majoritatea turiștilor vorbesc cu admirație de arhitectul Calatrava și viziunea sa avantgardistă, se pare că în rândul conaționalilor (cel puțin a celor 5 cu care am discutat noi) acesta nu se bucură de o reputație la fel de bună. Acest fapt se datorează faptului că au existat anumite greșeli în constucția unor clădiri din complex - Palacio de las Artes Reina Sofía, considerate greșeli ale arhitectului (pereții exteriori din ghips s-au crăpat și decojit, datorită faptului că nu a fost calculată extensia mateialelor la schimbările de temperatură), pentru care lucrările au trebuit reluate iar reparațiile i-au costat enorm pe valencieni, care spun că încă plătesc pentru restaurări. 
  • Spania este fără Guvern de 9 luni , iar spaniolii consideră că cea mai mare problemă în țara lor este corupția (sună cunoscut?...) Pe scurt, la alegerile din decembrie 2015 nu s-a îndeplinit majoritatea necesară pentru alegerea președintelui și instituirea unui partid unic la conducerea Guvernului, iar cele două partide (conservatorul Partid Popular- PP și PSOE -Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol) trebuiau să negocieze și să ajungă la un acord. Cum însă acordul nu a fost obținut nici după luni de negocieri, s-au repetat alegerile în iunie 2016 însă nici atunci nu a fost întrunită majoritatea necesară, iar negocierile nu duc la niciun acord. Următorul vot a fost stabilit în prima zi de Crăciun, pe 26 decembrie 2016, fapt ce a cauzat mari polemici. Așteptăm să vedem cum se va finaliza situația (nd: 30 aug.2016). Intre timp, lipsa unui executiv în funcție (fostul președinte Mariano Rahoy este în acest moment interimar) înseamnă că întreg sistemul legistlativ este blocat. 
  • cea mai mare problemă socială pe care ei o consideră este lipsa locurilor de muncă pentru tineri. Mi-au povestit despre sistemul social care este în acest moment ca o piramidă răsturnată: puțini angajați trebuie să susțină o categorie foarte numeroasă de pensionari. Vârsta de pensionare a fost crescută din acest motiv, iar tinerii nu reușesc să își găsească locuri de muncă, fiind împinși să emigreze. 
  • Cele mai atent îngrijite categorii sociale par a fi seniorii și consumatorii de droguri. Incercând să compar cu România, unde mi se pare că nevoile cele mai mari sunt în rândul copiilor și a sărăciei (în niciun caz exclusiv, însă mie îmi pare cauza cea mai prezentă ca și intervenții din partea ONG-urilor și a societății civile), aici am înțeles că statul oferă foarte multe beneficii pentru copii și pentru educația acestora, iar majoritatea ONG-urilor se concentrează pe îngrijirea bătrânilor, și pe programe de recuperare a dependenților de droguri. Intrebând persoane care nu sunt în mediul ONG, mi-au spus că cele mai cunoscute ONG-uri care le vin lor în minte sunt: Crucea Roșie (sănătate și asistență socială în special pt seniori), Medici fără Frontiere (care strâng fonduri prin contracte de debit direct, pentru intervenții în zone de urgență din lume, nu din Spania - ex: când am vb eu cu ei, strângeau fonduri pentru taberele de refugiați șin Europa), UNICEF (din nou, strând fonduri pentru ajutor internațional, nu pentru spanioli). 
  • Spaniolii au un nivel foarte scăzut de limba engleză, iar asta pot confirma personal din cele două luni trăite acolo, în care dacă eu nu aș fi cunoscut spaniola, nu am fi reușit să obținem informații de aproape nicăieri (Birourile de Informații de la sistemul public ValenBici, de la Muzee, din autogari, deci unde stafful ar trebui să poată comunica și cu turiști, ne-au spus repetat că ei pot vorbi doar spaniolă). Tinerii pe care i-am cunoscut la cele două MeetUPs erau înscriși la o Academie de Vară pentru care plăteau 300 de euro/lună pentru un program intensiv de engleză pe timpul verii, și au fost super ok dpdv al conversației. Poate de menționat este că televiziunea spaniolă dublează absolut orice film ori serial în spaniolă, prin urmare ei nu au ocazia să audă deloc pronunția originală, iar din ce am înțeles, Limba engleză predată în sistemul educațional are un nivel scăzut. 

 

 

Write a comment

Comments: 0