Cele 4 animale sacre în Viet Nam

In templele și pagodele pe care le-am vizitat prin Ha Noi, întâlnim mereu recurente 4 animale care sunt reprezentate în desene pe uși ori picturi în relief pe porți, mobilă sau coloane, statui, etc.

Sunt cele 4 animale considerate sacre în cultura și religia vietnameză, încărcate de o simbolistică extrem de frumoasă și bogată. 

 

Cele 4 animale sacre în cultura vietnameză sunt dragonul, unicornul, broasca țestoasă și pasărea Phoenix. Ele simbolizează putere, inteligență, longevitate și noblețe. In poveștile mitologice și legendele bătrânilor, se credea că aceste animale sunt reprezentarea fizică a forțelor naturii, a unor puteri misterioase ori a altor forțe supranaturale care puteau influența viața oamenilor și întreg Universul. In fapt, aceste creaturi au fost create de oameni pentru a putea transmite mai ușor credințele, principiile și vizunea lor asupra vieții. 

 

Simbolurile au influențe chinezești (vezi Cele 4 animale benevolente), și animalele sunt reprezentate diferit în diverse epoci, au o multitudine de semnificații și interpretări, și sunt o parte vitală din cultura, credința și folclorul poporului vietnamez. 

 

Dragonul - ”Long / Rong”

 

 

 

Simbolul puterii, al nobleții și al nemuririi, dragonul este apanajul împăraților și al regalității. El apare reprezentat pe robele împăraților (cu 5 picioare) și a membrilor Curții regale (dragon cu doar 4 picioare), precum și în detaliile arhitecturale ale Palatelor Regale, ale Templelor, Pagodelor ori mormintelor, de multe ori pe acoperișuri, deasupra porților, pe stâlpii de la intrare, deasupra altarelor. De cele mai multe ori este reprezentat ca un șarpe subțire acoperit de solzi, încolăcit în formă de ”s”-uri, cu cap fioros și ghiare de vultur, cu gura deschisă spre cer, gata să scuipe foc. 

 

Dragonul este poate și cea mai puternică figură dintre cele 4 animale, legenda spunând că poporul vietnamez se trage din dragon, mai exact din uniunea dintre regele dragonilor, Lạc Long Quân, care trăia sub ape, și o zână din regatul păsărilor, Âu Cơ. Uniunea celor doi a dat naștere la 100 de ouă, din care a luat ființă poporul vietnamez și prima dinastie a Vietnam-ului.  Proverbul spune că vietnamezii sunt “con rồng cháu tiên”, adică fii dragonului și nepoții zânei. 

Halong Bay, parte din patrimoniul UNESCO, este conform legendei, creat de un dragon.

 

Dragonul este o creatură mitologică, nemuritoare și care este asociată celor 4 elemente vitale: apă, foc, aer, pământ. ¸¸¸¸¸ ¸¸¸¨Imaginea dragonului reflectă dorința oamenilor de a se elibera de constrângeri și restricții. Dragonul poate să zboare în cer, să se ascundă în nori, să înoate, să meargă pe pământ sau să se târască. Sibolizează aspirațiile oamenilor pentru putere și libertatea de a avea o viață mai bună.¨, după cum spune cercetătorul Dang Van Bai.  

 

Unicornul sau Kylinul - ”Lân”

 

Kylinul simbolizează compasiune, inteligență, pace și noroc. Cornul din frunte reprezintă iertare și milă. Fiind considerat un animal puternic și fidel, este de multe ori reprezentat la intrarea în temple și pagode, ca simbol protector. 

 

Creatura asta mitologică nu arată deloc ca și reprezentarea vestică a ”unicornului”, cel puțin nu așa cum o știam eu, și inițial mi-a fost greu să înțeleg unde apare reprezentat acest animal, dat fiind că nu îl găseam în niciunul din desene! Când am început să citesc însă, am realizat că este vorba de animalul cu trup de cal și cap de leu pe care îl găsim reprezentat pe stâlpii de la intrarea în temple ori pe porți, care arată ca o chimeră. 

 

Broasca țestoasă - ”Qui / Rua”

Emblema longevității și a nemuririi, broasca țestoasă este reprezentată de multe ori în statui duale, cu un cocor așezat pe spate. Cele două simboluri reprezintă împreună Yin și Yang, Astral și Terestru, și transmit urarea unei vieți lungi și fericite. In Templul Literaturii, dedicat lui Confucius, pe spatele țestoaselor sunt tăblițele de piatră pe care sunt inscripționate numele absolvenților honorae causa, pentru a onora pe cei cu rezultate academice deosebite și a păstra nemuritoare tradiția de a educa noile generații și a transmite cunoștințele mai departe.   

Tot de broasca țestoasă este legată legenda săbiei din Lacul Hoam Kiem, aflat în Centrul Hanoi-ului. Legenda spune că regele King Le Loi a reușit să învingă invadatorii chinezi cu ajutorul unei săbii magice dăruite de zeul întruchipat în broască țestoasă, câștigînd astfel independența Vietnamului. După victorie, zeul țestoasă a cerut regelui să înapoieze sabia înapoi în lac, unde e păstrată pentru când Vietnam-ul  va avea nevoie din nou de puterile sale pentru a-și recăpăta libertatea.

Deși era considerat mit, în lacul Hoam Kiem au trăit de fapt, în realitate, țestoase uriașe, din specia Rafetus swinhoei, care au peste 2 metri lungime și cântăresc 200 kg. Prima dată a fost văzută și filmată de un cameraman amator în 1998, dovedind că animalul există în realitate în lac, și a mai fost văzută de localnici la suprafață în 2000, 2005 și 2011.  Ultimul specimen văzut viu era numit de localnici în mod afectuos ”Cu Rua”, care înseamnă Marele Stră-străbunic. Din păcate, acesta a fost descoperit mort în lac în ianuarie 2016. Din această specie pe cale de dispariție mai trăiesc în prezent doar 3 exemplare în toată lumea. 

 

Pasărea Phoenix - Phuong

Simbolul nobleții, a virtuții și a frumuseții, pasărea Phoenix este semnul împărăteselor, așa cum dragonul este semnul împăraților. Conform legendei, pasărea Phoenix și-a dat foc la propriul cuib și apoi a renăscut din propria cenușă, devenind astfel simbol al renașterii și al supraviețuirii. Apare în timpuri de calm și prosperitate, se ascunde pe timp de război, și este astfel un simbol pentru pace.  

Combinația între imaginea dragonului și a păsării Phoenix este folosită pentru a ura cuplurilor fericire, noroc, faimă și prosperitate în noua viață împreună. 

 

*Sursa fotografii și mai multe informații: http://vovworld.vn/en-us/Culture/Sacred-animals-in-Vietnamese-culture-and-architecture/166542.vov 

Write a comment

Comments: 2
  • #1

    AleX (Friday, 28 October 2016 15:53)

    The vietnamese Versions of theese animals are very interesting! There are also similarities to their chinese and japanese counterparts! I really love theese kind of lengends and folklore! =D

  • #2

    In Travel Veritas (Friday, 28 October 2016 17:22)

    Definetly, Alex! the 4 sacred animals of Vietnam are very close to the more famous 4 benevolent animals of Chinese culture. 1000 years of influence can't be denied, though the Vietnamesse try to :P:P. It is indeed fascinating to learn about the symbols, meanings, legends and beliefs, it really opens a new window in understanding a culture.
    Thank you for being here!