Penang, un cocktail cu 4+ ingrediente

Un cocktail cultural, desigur! Zilele astea suntem în Penang, Malaiezia, și ne place atât de mult încât n-o să ne dăm duși vreo 3 săptămâni!

Savurăm fiecare clipă - la mare sau în oraș, și învățăm despre câte 4 culturi deodată, admirăm, exersăm zâmbete. Oamenii sunt minunați, deschiși, calzi, și diverși ca peștii în ocean!

 

De ce iubim Insula Penang mai mult decât orice altă destinație de până acum

 

1. Cazarea noastră în Tanjung Bungah, vizavi de mare 

Suntem vecini cu marea, apusurile ne bat în geam, sunetul valurilor ne îngână somnul și noi ne întrebăm: cum de vom mai putea să trăim în altă parte? :) O plajă cu iarbă sălbatică, copaci umbroși cu coroana lată, un petec de nisip alb chiar sub fereastra noastră, și marea albastră care să se legene leneș sub un cer la fel de senin ca inima privitorului. 

 

Suntem absolut convinși că Penang-ul nu ne-ar fi plăcut la fel de mult dacă am fi stat în oricare altă parte a insulei, inclusiv în Georgetown, care ne fascinează dpdv cultural, dar doar de vizitat. Seara ne întoarcem în camera mică, dar cu priveliște spre infinit și zâmbim fericiți. 

 

2. Diversitatea culturală

Penang este casă pentru 4 mari grupuri etnice, care trăiesc în pace și armonie: malaiezieni - musulmani, chinezi - budiști sau taoiști, indieni - hinduși sau musulmani și europeni - creștini, precum și a altor grupuri mai mici cum ar fi: arabi, japonezi, burmezi, thailandezi.

In toată insula, dar în special în orașul capitală Georgetown, se găsesc moschei lângă temple chineze, lângă temple hinduse, lângă biserici. In autobuz o indiancă în sari stă așezată lângă o malaieziancă cu văl pe cap, și lângă un chinez bătrân în cămașă, iar în spatele lor sunt europeni în pantaloni scurți și tricou, cu o normalitate de rutină. Oamenii se respectă unii pe alții și conviețuiesc în armonie, fiecare cu religia, obiceiurile și tradițiile sale. Toate sunt acceptate și îmbrățișate în Penang iar mixul cultural este fascinant!

Intr-o perioadă istorică în care în alte părți ale lumii au loc atâtea acte de ură față de alte etnii și religii, este minunat să găsim un loc în care iată, se poate conviețui în pace, împreună! 

 

3. Oamenii

Malaiezienii ni se par cei mai prietenoși și calzi oameni întâlniți până acum prin Asia. Majoritatea vorbesc engleză foarte bine, și intră ușor în vorbă cu tine, fie că e pe stradă, în stația de autobuz, la tavernă sau pe plajă. Ce ne place cel mai mult este că oamenii se uită unii la alții pe stradă, fac contact vizual și îți zâmbesc. De acolo totul e ușor. :) Ni se par mai puțin intruzivi ca vietnamezii (care pun întrebări personale cam repede), și mai calzi ca thailandezii (care deși sunt politicoși, helpful și zâmbitori, păstrează o distanță rece, europeană). Avem senzația că suntem într-un cartier de familie mare, în care toți se cunosc între ei, în care ne zâmbim și ne salutăm când ne intersectăm, mai spunem o poveste când ne plictisim, de parcă am fi povestit împreună de când lumea. E așa o atmosferă relaxată de vacanță, deși numai noi suntem în vacanță, și ne este drag tare să trăim aici. 

 

4. Mâncarea

We loooove the food in Penang! Mâncarea din Penang este o combinație dintre bucătăriile celor 4 culturi majoritare, având influențe malaieziene, chineze, indiene și europene! Rezultatul stă într-un meniu unic, pe care îl putem gusta doar în mica insulă Penang!

Ca fel principal stă tot clasicul orez fiert (nasi), însă combinat cu aromatele sosuri indiene, asezonat cu legume și carne, este un deliciu! (termen local pentru orez cu sos indian, carne și legume: nasi kandar). Tot cu orez este faimosul mic dejun sau cină - Nasi Lemak, care alătură orezului carne, anșoa, legume, ouă și alune. Un alt fel de mâncare este Char Kway Teow - un fel de Pad Thai cu origini chinezești: tăiței lați prăjiți într-un sos de soia, cu fructe de mare sau carne, ou și ceapă verde. Mee Goreng sunt tot un fel de paste/ noodles, dar rotunde de data asta, cu altfel de sos și carne mărunțită. Supa numită Assam Laksa combină tot felul de frunze aromate, mirodenii, legume crude, lămâie, tăiței și pastă de creveți, și a fost inclusă ca nr. 7 din cele mai bune 100 de mâncăruri din lume. Si în sfârșit, mulțumesc India!, este Roti Canai sau chiar Naan -ul, anume pâinicile indiene ca niște turte pe plită, care se servesc cu sosuri de curry sau legume. 

 

Dar mai bine citiți direct mai multe aici, că mie mi-a lăsat deja gura apă!: http://www.gopenang.my/top-food-in-penang/ 

 

5. Orașul Georgetown, arta stradală și cultura muzicală

Georgetown este capitala statului Penang și este al doilea cel mai mare oraș din Malaiezia. Alături de Malaka a fost inclus in lista UNESCO Heritage site, pentru moștenirea colonială și mixul de culturi. Mai mult decât diversitate etnică, mâncare bună și clădiri impresionante, Georgetown este un oraș care are de toate, iar in ultimii ani cultura muzicală și artele se dezvoltă din ce în ce mai puternic. 

Unul din elementele mai cunoscute din Georgetown este arta stradală, desene/ graffiti-uri apărute pe pereții clădirilor, care întruchipează diferite mesaje sau povești, precum și arta în sârmă - desene realizate din fier, care spun povești ori legende vechi ale orașului. Desenele au devenit populare o dată cu Festivalul de Arte din 2012, iar de atunci sunt unul din motivele pentru care turiștii vizitează orașul. Le-am vânat și noi pe străzi, cu harta în mână. 

Nu în ultimul rând, se desvoltă scena muzicală din Georgetown si Penang, apărând din ce în ce mai multe trupe locale care cântă live în diverse localuri, melodii originale (spre deosebire de tendința artiștilor asiatici în general, in special thailandezi sau filipinezi, de a face cover-uri). Galerii de artă și expoziții sunt ținute atât la muzee dar și în spații alternative, cum ar fi cafenele sau restaurante (Ex: China House, cel mai vechi restaurant din oraș), iar promotorii culturali ai orașului au declarat că vor să dezvolte Penang-ul spre a deveni următorul centru al festivalurilor de muzică sau culturale din zonă. E bine și acum, dar viitorul sună promițător!

 

6. Diversitatea geografică

Am menționat deja de mare și plajele frumoase, însă Penang are mai mult de atât! Pădurile tropicale îi acoperă dealurile, mirodeniile, durianul și arborii de nucșoară cresc în grădinile fermierilor, iar maimuțele sunt la ele acasă agățate prin copaci ori alergându-se prin Grădina Botanică. Parcul Național (cel mai mic din lume, dar e), Ferma de fructe tropicale, ferma de fluturi, Grădina de mirodenii și priveliștea panoramică oferită de Dealul Penang-ului se completează armonios, oferind câte un pic pentru fiecare gust. 

 

 

Cum să nu iubești locul ăsta, când este ca o ''Ithacă'' a sufletului? 

Write a comment

Comments: 0