Am lăsat în urmă aerul tropical al Asiei și ne-am întors în Europa, pentru ultimul segment al călătoriei noastre, în Praga. Capitala istorică a Bohemiei e unul dintre cele mai romantice orașe din lume, cu aerul său medieval și imperial în același timp, cu muzicanții săi, cu muzeele, castelele și podurile sale.
Fie că alegi să te pierzi pe străzile pietruite, să privești clădirile vechi care ascund povești nenumărate ori acoperișurile roșii și cupolele verzi ale bisericilor, să asculti muzicanții și artiștii de pe podurile care traversează Vltava, să vizitezi cartierul evreiesc și să afli istoria sa tristă, să bei o bere ori să gusti preparatele tradiționale, orice alegi să faci e ușor să te lași transportat cu câteva secole în trecut.
Fosta capitală a Imperiului Austro-Ungar, chiar dacă pentru puțin timp, Praga păstrează mult din farmecul și eleganța unui imperiu în care artele au fost ținute la rang înalt. Am fost la câteva muzee din care am învățat multe despre istoria orașului și a familiei regale, despre nobilii săi, despre artiștii faimoși care au trăit și și-au găsit inspirația în acest oraș, și despre comunitatea evreiască. Sunt multe clădiri istorice, multe biserici, catedrale și chiar mănăstiri în stiluri arhitecturale atât de diferite încât e greu de spus care este mai semnificativă decât alta. Nu scriu aici nici despre istorie, nici despre arhitectură, nici detalii practice. Poate pentru că mi se pare mai aproape de casă și cred ca oricine interesat poate afla relativ ușor toate aceste informații.
Ce a fost pentru noi memorabil și cred ca merită împărtășit este sentimentul pe care îl ai când te plimbi pe străzile din centrul istoric, cum că faci parte dintr-o poveste veche, cu prinți și prințese în calești trase de cai albi. Sentimentul că timpul s-a oprit parcă în loc. Că viața curge lent, pe o melodie de vioară, cu râul sclipocind în soarele verii. Praga e ca o bulă de fericire rezervată cândva numai celor câțiva puțini norocoși.
In cele 3 săptămâni de viață boemă prin Praga am vizitat puțin din tot ce dă farmec acestui oraș, in special cele două maluri ale râului Vltava, care cuprind centrul vechi si nou. Centrul vechi (Stare Mesto -Old Town) cu aerul său imperial, cu Primăria, Turnul cu ceas astronomic, Piața sfatului cu ale sale calești trase de cai, Biserica gotică "Our Lady before Tyn" din sec. XIV. și Vechiul Cartier Evreiesc, cu sinagogile, muzeele și cimitirul său. M-a impresionat în special cartierul evreiesc și poveștile sale, care ne învață despre o cultură bogată și o istorie tristă, de care trebuie să avem grijă să nu se mai repete niciodată, nicăieri, cu nimeni.
Dacă treci faimosul Pod al lui Charles (Charles Bridge, sec.XIV), încununat de cele două turnuri gotice în piatră neagră, străjit de o parte și de alta de 30 de statui în stil baroc care înfătișează scene religioase, și populat de pictori, muzicieni și bijutieri, pe partea cealaltă a râului Vltava ajungi în Mala Strana, sau Orașul de Jos. In Mala Strana se află Castelul din Praga cu iconica Catedrală St.Vitus (cea care își desenează profilul în mai toate fotografiile turiștilor), Biserica Sf.Nicolae cu impunătoarea sa artă barocă și cupolă verde, Catedrala Catolică care adăpostește miraculoasa statuie a Pruncului Iisus, dealul Petrin de pe vârful căruia poți admira panorama orașului, Muzeul lui Kafka, insulița Kampa în mijlocul râului, precum și fermecătoare străzi pietruite, clădiri colorate și terase îmbietoare.
De la st.la dr.: Piața Centrală cu Biserica Our Lady before Tyn; Ceasul Astronomic de pe vechea Primărie; două Sinagogi evreiești din cartierul istoric; interior de sinagogă; cimitirul evreiesc.
de la st. la dr.: Podul lui Charles și Artiști pe Charles Bridge; vedere din afară a Podului; noi pe pod; străzi din Mala Strana.
vedere din barcă, Centrul Nou; râul Vlatva cu bărci; vedere a Castelului de pe malul râului; vedere asupra orașului din Castel.
Ca și oraș de locuit, în afara obiectivelor turistice, Praga ni s-a părut un spațiu bine urbanizat, cu metrou și linii de transport foarte bine organizate, cu multe parcuri și copaci pe străzi (am ajuns în perioada salcâmului înnebunit :) și a florilor de iasomie, care erau peste tot în cartierul nostru), cu spații de joacă pentru copii, cu multe supermarket-uri și magazine cu prețuri ok la mâncare. Să mănânci sau să bei ceva la terasele din Centrul Vechi ni s-a părut scump și turistic, dar pentru restul locuitorilor există opțiuni mai mult decât decente.
Nenumărate muzee sunt deschise doritorilor, iar în perioada în care am fost noi (mai-iunie) a fost o abundență de concerte și evenimente muzicale și artistice în fiecare zi (concerte în diverse catedrale, piese de teatru, balet, operă, galerii de artă, festivaluri muzicale și artistice). Prețurile ni s-au părut cam mari în schimb, pentru orice concert intrarea începea de la 30$ (cam 100-120 lei), iar muzeele cereau între 10-25$. Ce-i drept, am găsit și un concert gratuit, în Sinagoga din Ierusalim, una din clădirile mele preferate din Praga.
de la st. la dr.: Catedrala Jerusalem și concert; Clădirea Operei; cu barca în jurul insulei Kampa; Orașul Nou și Clădirea Dansatoare; salcâmi înfloriți.
Trecut si viitor
Lăsând puțin în spate orașul în sine, Praga s-a transformat în ultimele zile în spațiu simbol pentru călătoria noastră. Ne-am încheiat anul sabatic cu o plimbare cu barca, pe râul Vlatva, privind podul negru care din sec.XIV probabil a adăpostit multe povești, și am făcut un pas spre viitor. Suntem gata să încheiem împliniți aventura aceasta, anul acesta plin de libertate, descoperiri si povesti, și să începem o aventură nouă, tot împreună, tot cu iubire și cu încredere în Dumnezeu, pe care L-am simțit alături de noi în fiecare clipă.
Write a comment